Textilproduktion & konsult

2014-01-28

IMG_9513IMG_9524Jag satt och åt frukost i morse och tittade på min tehuva. Idag hade jag valt en tvåsidig tehuva till en ganska stor kanna. Det är egentligen inget fel på min tehuva, tvärt om, jag gillar den skarpt. Men, den är skuren i en rak nederkant som gör att den glipar lite när den träs på en rund tekanna. Jag vet att det blir så här och till mina största tekannor har jag fyrsidiga tehuvor. Men, måste det verkligen vara så här tänkte jag i morse? Nej, det är klart att det inte måste. Så jag sträckte mig efter papper och penna och skissade en modell med lätt sluttning mot mitt fram/bak.

IMG_9510Den här lilla V-formen borde räcka för att sträcka ut huvan så pass att den inte glipar vid bordskivan. Och så blir det en snygg form också tänkte jag och fortsatte, om jag ger den raka hörn också kan jag bryta det raka mot en centrerad rundare form. Så den lilla skissen blev ett mönster.

IMG_9516Jag tänker på sommarblad och höstblad när jag väljer tyger och skär till dem. Olika årstider på samma tehuva. Jag har många nyanser av enfärgade bomullstyger (som dessutom är ekologiska) men tycker ändå ofta att jag har för få färger, jag vill att nyanserna ska gå i varandra och att specifika detaljer eller inramningar ger kontrasten. Som alltid när jag arbetar så leder det ena till det andra.  När det kommer till att förstärka förgreningarna i bladet tänker jag först välja svart men ändrar mig när jag får syn på banden som jag gjort av ett tyg från min barndom som jag fållade om häromåret för att passa väggen i mitt eget barns rum. Det blev bara en remsa av detta tyg och det räckte precis till sommarbladet. Höstbladet fick rosa band. På så vis har jag även sytt in lite barndom i tehuvan, och, jag kan inte sy en till exakt likadan. Det är min kopp te det rakt igenom.

För att tehuvan lätt ska följa tekannans form pressar jag ner den fixerade polyestervadden med en sicksack söm mitt på. Sedan var det bara till att trä vadden i tehuvan och trä fodret i vadden och fålla nederkanten. Och resultatet då? Det blev som väntat fast liksom bättre, för resultatet växer fram under arbetets gång, det är detaljerna som skapar helheten. Denna tvåsidiga tehuva står stadigt på bordet utan att glipa.

IMG_9530 IMG_9531

 

Information

Detta inlägg publicerades på januari 28, 2014 av i Köp och märktes , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: