Textilproduktion & konsult

2013-10-03

IMG_9103

Idag har jag haft besök i verkstan. Det har visat sig att det är en av de bästa sidorna av min verksamhet, helt klart. Idag var det en stor kanna som behövde en egen huva. Och då blir jag glad såklart, för specialbeställningar är något av det bästa jag vet. Och nu ska jag berätta lite om denna tehuva.

När det gäller stora klotrunda tekannor är en 4-sidig modell att rekommendera eftersom man då får den runda formen i basen. Klassiska 2-sidiga tehuvor som passar jättebra till mindre och ganska stora tekannor blir så utsträckta över en jättestor kanna att det blir en  glipa mellan huvan och bordet. Det är inte så estetiskt och det släpper ut värme så idag sydde jag en 4-sidig huva.

Jag har ett tyg som heter Rose window, 18 olika färger som skapar ett kyrkfönstermotiv. Jag utgick ifrån motivet och tänkte att det vore snyggt om man kunde få ihop det i 4 gotiska fönster och en form som skapar ett valv. På så vis blir alla sömmar en del av ”motivet” och där man annars förväntar sig sömmar, i sidorna till exempel, finns inga sömmar. Det ger ett rent intryck och det gillar ju jag.

IMG_9104IMG_9107

Den totala omkretsen skulle bli 85 cm. Först gjorde jag såklart ett mönster och sen klippte jag till. Jag har ett fantastiskt verktyg som man kan göra sina egna snedslåband med. Man klipper till långa remsor som man drar igenom verktyget som då viker in kanterna på remsan och så kör man med strykjärnet och pressar samtidigt som man drar igenom och sim sala Bim har man snedslåband i vilket tyg/färg/mönster man behagar. Underbar liten grej. Idag ville jag ha cerise snedslå mellan motivtyget och det svarta tyget. På så vis liksom gömde jag sömmarna.IMG_9111

Även om man inte hänger upp en 4-sidig huva på en krok kanske, den är så voluminös, så är det trevligt med en ögla att lyfta i. Så jag lät snedslåbandet löpa i en klotrund loop i toppen. Och som alltid avslutar jag mina tehuvor med en handsydd söm i nederkanten där framsida möter fixerad polyestervadd och den fodrade insidan. Det ger ett snyggt avslut och det ger mig en stunds kontemplation.

Jag blev nöjd. Det var en schysst kreativ stund. Det finns bara en av denna tehuva. Beställaren blev glad och nöjd. Vi hade en trevlig liten testund i verkstan, för alla mina verkstadsbesökare får te och kaka. Såklart.IMG_9112

Information

Detta inlägg publicerades på oktober 3, 2013 av i Köp och märktes , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: