2013-03-10

OxfordvårEn dag i april 2012 gick vi upp ganska tidigt, åt stadig frukost och tog vår packning, låste dörren och gick ut på isiga trottoarer med nysnö och isig vind. Vi tog bussen till Älvsjö, pendeln till Märsta, buss till Arlanda och flyg till London, tuben in till stan och tåg ut från stan till Milton Keynes, buss till Buckingham och taxi ut till Fionas bondgård och huset vi hyrt över nätet. Det tog mindre än 10 timmar och då hade vi en 2,5 åring med oss och åt våra regelbundna måltider under resans gång.

Det skulle visa sig att detta skulle bli den blötaste april på 100 år. Det regnade lite eller mycket varje dag, men det var också 15 grader varmt och grönt och gult på fälten. Vi promenerade mellan grannbyarna över fälten på public footpaths och hade en skön vecka. Men vägarna var faktiskt livsfarliga och dem undvek vi. De var smala och bilisterna fartdårar, det var absolut meningen att man skulle ta sig fram med bil och det första Fiona sa till oss var att vi var sååå modiga som kom utan bil!

Vi avslutade med ett dygn i Oxford där vi upplevde varm sol, ösregn, sol och en mäktig hagelby, sol och regn igen. Detta tillsammans med denna gamla vackra universitetstaden med all sorts historia närvarande i stadsrummet och ett iskallt hotellrum med sluttande golv får mig fortfarande att tänka på hur vi konsumerar och påverkar vår miljö.

Jag trodde till exempel att man kunde ta båten till England från Göteborg, men den slutade tydligen gå redan 2006 utkonkurrerad av billiga flyg. Vi tog oss snabbt och bekvämt dit vi skulle men vädret var bananas även i engelska mått mätt. När barnet fick frågan hur det var att flyga svarade han ”jag fick russin!” För det var ju faktiskt bara ett säte precis som på bussen eller vad som helst. Inget märkvärdigt men ändå märkvärt. Tål att tänkas på ibland.

Det var så oerhört vackert. Och jag är glad att jag fick uppleva det. Jag önskar bara att jag kunde välja båten. Skulle inte det vara lite bättre? Men bra?

%d bloggare gillar detta: