2013-01-29

2013-01-29Jag kan inte påstå att det händer ofta, men ibland frångår jag mina principer. Ibland. Jag brukar vara noga med mina fikastunder, göra det till en riktig rast när jag kopplar bort för att kunna koppla på igen. Men har man köpt en sprillans ny och underbar overlockmaskin finns anledning till undantag!

Vanliga symaskiner har förinställda sömmar som man knappar in och bara justerar stygnlängd/bredd vid behov. Håll i er nu. En sån här maskin har 15 olika sömmar och för att komma åt dem måste man manuellt trä olika antal trådar, välja en eller två nålar, ställa in matarfoten (man kan välja om höger och vänster ska mata olika fort! underbart) och ställa in trådspänning, stygnlängd/bredd och när man har ställt in alla detaljer får man önskad söm. Som tur är finns det ett grundschema i manualen men sen beror det förstås på materialet man syr i hur man finjusterar för perfektion. Allt görs med några rattar och ett intrikat trädningsystem.

Och jag gillar perfektion, jag är kräsen och eftersträvar det rena snittet. Därför ägnar jag nu ett par dagar åt att lära mig min maskin, dricka mitt te vid sybordet och då och då titta ut på slaskvädret. Samtidigt som jag tänker ut nya projekt och hur de ska bli till, för det ena leder till det andra, samtidigt som man läser manualer och lär sig en maskin kommer insikterna om vad detta gör möjligt i produktväg.

Men var fan är rullsömsväljaren?

%d bloggare gillar detta: